St. Olavs kapellet renoveres: – Dette er et sted for hele det katolske Norge

OLSOK: Kapellet på Stiklestad samler hvert år pilegrimer fra hele Norge for den nasjonale Olsok-feiringen. Foto: katolsk.no

Det pågår mye arbeid ved den katolske kirken på Stiklestad. Etter at det oppstod et akuttbehov for å reparere søyler og kapellets baldakin, ble en prosess om å renovere hele kapellet satt i gang.

– Dette er et sted for hele det katolske Norge, sier stiftsøkonom Per Albert Vold.

 
Tekst: Marta Teresa Wade

Han er Den katolske kirkes internkoordinator for prosjektet og opplevde fjorårets problemer med bygget som et tegn fra oven om at tiden var inne for å fornye det tradisjonsrike kapellet.

– Vi hadde uansett tenkt å renovere kapellet til jubileumsåret 2030, men på grunn av at vi måtte ta tak i det som var akutt, satte vi i gang allerede nå, sier han og sikter til at søylene som bar inngangsbaldakinen var råtne og kollapset.

ST. OLAV: Kapellet på Stiklestad forberedes, slik at det kan tas i bruk av hele det katolske Norge. Bildet er tatt før oppstarten. Foto: Morten Grande
Stor interesse

Da de begynte med det akutte, tok de seg like godt av hele prosjektet. Det skal forhåpentlig bli ferdig i løpet av året.

Kirken skal kunne brukes året rundt og av ulike grupper. Dette har lenge vært et ønske fra biskopen i Trondheim, Erik Varden.

– Grunnmuren fornyes og hele kirkegulvet byttes. Vi får også ny brannsikring, sier Vold om noen av de mange delene av arbeidet.

NYTT GULV: Kirken isoleres og tilpasses dagens standard og ulike årstider. Foto: Morten Grande

– Det siste er å se på om vi får bygget på et lite sakristiet, legger han til.

Skissene fra arkitekten foreligger nå, og det blir søkt om de nødvendige tillatelser til å bygge dette vesle tilbygget, som er godt tilpasset kapellet, forsikrer Vold.

Dette kommer først til å bli utført senere, for planen er å kunne bruke kirken allerede til olsokfeiringen i juli. 

Vold er allerede blitt spurt om kapellet av Stiklestad kultursenter.

– De er veldig glade for det vi gjør, og er interessert i arbeidet vårt med kirken.

St. Olavs kapell

  • Ferdigbygd og innviet i 1930, i forbindelse med feiringen av 900-årsjubileet for Olav den Helliges fall under Slaget på Stiklestad.
  • Alteret og en nattverdsbenken er en gave fra Marie Knudtzon, tegnet av henne selv. Hun står også bak noen av utskjæringene, dekorasjoner og en del andre sentrale elementer. Sigrid Undset har gitt penger til fregatten i skipet og til liturgiske klær. I 1966 ble kapellet utsmykket med bilder av blant annet St. Sunniva og St. Olav, malt av Karl Kristian Hildrum.
Kilde: Stiklestad

Han har også fått høre hvor unik Den katolske kirkens tilstedeværelse er under Olsok-feiringen.

– «Det blir litt ekstra liv når dere kommer» har de sagt til meg. Vi er nok synlige, sier han og ler. 

 

Skal brukes året rundt

Planen videre er å oppgradere uteområdet, plante, renske og gjøre det til en mer definert plass, forteller koordinatoren.

– Vi oppdaterer kirken til dagens standard, forklarer han.

Kapellet har i dag store dører som vender innover, disse vil bli snudd, slik at de lett kan åpens og vendes utover.  Dette for å lette rømning ved eventuell brann.

Det er heller ikke isolert og tåler dårlig kulde, regn eller snø.

Tanken er at kirken ikke kun skal brukes sommerstid, men til alle årstider – og av alle.

– En menighet kan for eksempel arrangere et seminar på Stiklestad og feire messen der, sier Vold.

Denne muligheten vil han gi til hele det katolske Norge, ikke bare de som kommer til olsokfeiringen eller troende i Trondheim stift.

PÅ PLASS: Klokken i kirketårnet er nå montert. Foto: Norgeshus Mikael Wik AS
Tilstede på hver olsokfeiring

Selv klarer ikke Per Albert Vold  å telle hvor mange ganger han har besøkt Stiklestad og St. Olavs kapellet. Han har vært til stede på nesten alle Olsok-feiringer siden 1993 og ofte ved andre anledninger. 

Økonomen i Trondheim stift forteller at selv om kirken blir helt ny, forblir den stående i sin stil fra tidsepoken den ble bygget i.

– For meg er det veldig norsk, sier han.