Biskop Erik om musikk i norsk podcast

Foto: Oliver Neale

Podcasten «På trua laus»: Symfonien som forandret alt

– Musikken har evne til å gi uttrykk til erfaring som ord ikke kan favne. Jeg tror at musikken for meg som barn berørte noe som jeg senere  oppdaget og opplevde som en religiøs dimensjon, forteller biskop Erik Varden i samtalen med programleder Magne Vik Ravndal.

Han hadde erklært seg som ateist, da han som 15-åring dro til Oslo for å kjøpe CD-en med Mahlers andre symfoni. Men da han hørte på musikken samme kveld, fikk han et møte med noe nytt.

– Det var som om noe brast i meg. Ordene utgjorde en åpenbar sannhet. Jeg merket en sterk lengsel etter noe som var større enn det som var i meg selv. Jeg turte ikke sette ord på det akkurat da, men etterhvert ble det klart for meg at det var Gud, forteller han.

Sang for paven

I denne episoden av «På trua laus» forteller han hvordan musikken og trua har fulgt ham gjennom resten av livet. Han både sang og dirigerte i kor mens han gikk på college og studerte på universitet i England. Sangen ble en viktig del av livet som munk i et kloster i Leicestershire.

Til slutt ble han valg ut til å være den som skulle synge selveste påskelovsangen under midnattsmessen med paven i St. Peterskirken i Roma i 2011. Denne historien forteller han mer av i «På trua laus».

Trives som biskop

I podkasten forteller han også om overraskelsen og traumet da han ble kalt fra et klosterliv i England til å bli biskop i Trondheim stift. Han måtte utsette bispevigslingen i et år, fordi han var utslitt.

I dag trives han i rollen som biskop. Og fremdeles lyder musikken i ham som et språk for tru.

– Jeg hører på musikk hver eneste dag. Det er en nærende faktor for meg. Ja, det er som oksygen egentlig, forteller biskop Erik Varden.

«På trua laus» er en podkast fra Nidaros bispedømme. Her forteller ulike mennesker i Trøndelag om sin historie, sine erfaringer og si tru.