Travel uke for biskop Erik: foredag og lansering i Oslo

OFFENTLIG TALER: Biskop Erik Varden har etter hvert holdt mange foredrag om ulike temaer rundt omkring i landet. Her fra en tidligere opptreden med Olsokforedraget 2018 i Trondheim. Foto: katolsk.no

Syvdagersperioden mellom 8. og 15. mars er travel for biskop Erik Varden i år. Først foredrag om kyskhet på filosofikveld i Oslo, deretter retrett for kateketer i regi av Kateketisk senter, etterfulgt av samling for Den nordiske bispekonferanse og til slutt en samtale om Bibelen på lanseringen av Bibel 2024 med katolsk kanon. 

Tekst: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

Biskop Erik Varden av Trondheim har hatt og fortsetter å ha en travel uke. Den begynte med foredrag om kyskhet på «filosofikveld» i St. Olav domkirkes menighetssal i Oslo, fredag 8. mars. Foredraget ble etterfulgt av filosofisk samtale i salen og var ment som en forsmak på Filosofiuka, et årlig arrangement i samarbeid med Laget NKSS som i år avholdes fra 26. juli til 2. august i Bergen. Årets tema er kjærlighet

I foredraget, som var basert på den nylig utgitte boken Chastity: Reconciliation of the Senses (2023), tok biskopen utgangspunkt i Den hellige Benedikt av Nursias oppfordring til munker om å «elske kyskhet». Han forsøkte å svare på hva som er elskverdig ved kyskhet, en dyd som ofte blir sett på som undertrykkende og livsfornektende. Svaret innebærer å forstå kyskhet som en form for integritet, en harmonisk forsoning av de ulike delene av mennesket som setter en fri til å leve i samsvar med det gode.

 

Holdt foredrag for kateketer

Dagen etter, lørdag 9. mars, holdt biskop Erik to foredrag om kristen misjon på en retrett for kateketer i regi av Kateketisk senter i OKB. Begge foredragene, det første om misjon som nåde og det andre om misjon som ansvar, ble tatt opp og kan ses nedenfor. 

Biskop Erik Varden: «Kristen misjon – en nåde»
Biskop Erik Varden: «Kristen misjon – et ansvar»

Etter kateketretretten var det ikke mye pusterom før biskopen måtte videre til neste forpliktelse. Fra 11. til 15. mars deltar han på Den nordiske bispekonferanses samling i Luxemburg, sammen med biskop Bernt Eidsvig av Oslo.

 

Skal snakke på boklansering

Den travle uken avsluttes med lansering av Bibel 2024 med katolsk kanon på Litteraturhuset, fredag 15. mars. Der skal biskop Erik samtale om temaet «Trenger katolikker Bibelen?» med Kristine Dingstad, forlagssjef i St. Olav forlag. Biskopen har tidligere sagt følgende om at Bibelen nå kommer med katolsk kanon på både bokmål og nynorsk:

– Jeg synes det er storartet. Det har jo vært en forventning lenge og et stort prosjekt, så det er en slags bragd at det nå er gått i oppfyllelse.

– I en tid hvor så mye synes uklart for mange er det grunnleggende at vi leser hele Bibelen, ikke forenklet og ikke bare noen saksede klipp her og der, men helheten – og situerer oss innenfor den.

 

Les mer

Artikkelen ble først publisert på www.katolsk.no