Kardinal Arborelius og biskop Varden i Kyiv

Delegasjon fra Den nordiske bispekonferansen i Ukraina:

SOLIDARITETSBESØK: Kardinal Anders Arborelius (t.v.), biskop Erik Varden og storerkebiskop Svjatoslav Sjevtsjuk (t.h.) samtaler i Katedralen for den oppstandne Kristus i den ukrainske hovedstaden Kyiv. Foto: priv.  

Det to dager lange besøket har kommet i stand etter dialog med H.E. mgr. Bohdan Dzyurakh CSsR, eksarken for katolske ukrainere av den bysantinske ritus i Tyskland og Skandinavia.  

– Vårt mål er å uttrykke vår solidaritet med det plagede folket og de kristne i Ukraina, sier biskop Varden om besøket.

Reiseruten inkluderer et møte med hans salighet Svjatoslav Sjevtsjuk, storerkebiskop av Kyiv og biskop Vitalii Kryvytskyi SDB, den romersk-katolske biskopen av Kyiv.

I tillegg vil de to representantene for Den nordiske bispekonferanse besøke noen byer i nærheten av Kyiv som ble ødelagt av den russiske hær under invasjonen i 2022.

I morgen, tirsdag 10. mai, står et møte med Larisa Galadza, den kanadiske ambassadøren i Ukraina på programmet. Hun er datter av Roman Galadza, en kjent gresk-katolsk prest fra Canada.

I KYIV: Kardinal Arborelius og biskop Varden er på solidaritetsbesøk i den ukrainske hovedstaden. Foto: Oliver Neale og NTB
BY UNDER ANGREP: Russland avfyrte rundt 15 krysserraketter mot Kyiv tirsdag 9. mai, det andre angrepet på to dager. Alle ble skutt ned, ifølge ukrainske myndigheter. Byen ble også angrepet av 60 iranskproduserte droner natt til mandag, 36 av dem mot hovedstaden – også disse ble skutt ned. Skadene på huset skyldes rester fra en nedskutt drone. Foto: NTB / Reuters, Valentyn Ogirenko
HÅP: Et kors over den krigsherjede ukrainske hovedstaden Kyiv. Foto: NTB / Reuters, Valentyn Ogirenko

Von der Leyen på plass i Kyiv

MARKERER EUROPADAGEN: Europakommisjonens president Ursula von der Leyen besøker en utstilling med ødelagte russiske militærkjøretøy, midt under Russlands angrep på Ukraina, i sentrum av Kiev, Ukraina 9. mai 2023. Foto: NTB / Reuters, Viacheslav Ratynskyi

 

– Godt å være tilbake i Kyiv der verdier vi holder høyt, blir forsvart hver dag. Så det er et passende sted å feire Europadagen, skriver von der Leyen på Twitter.

Hun kom til Kyiv med nattog fra Polen og skal møte president Volodymyr Zelenskyj.

EU har markert Europadagen 9. mai i en årrekke, men i Ukraina er det først i år dagen er blitt utropt til det. Tidligere har Ukraina – som andre tidligere sovjetland – feiret seieren over Nazi-Tyskland 9. mai.

Russland gjør fortsatt det, og der kalles dagen seiersdagen.

Original artikkel: www.katolsk.no