Trondheim Stift: Se Kona til presten!

Gjennomfører grønt skifte

NYE GLIS: Prestene i Trondheim stift henter ut de nye, grønne glisene i Strandveien Auto i Trondheim. – Prestene ser ut som de er: meget fornøyd med en splitter ny bil, sier stiftets økonom Per Albert Vold. 

På kjøretøyet skal prestene i Trondheim stift kjennes. 5. mars 2021 hentet de hver sin flunkende
nye Hyundai Kona el-bil.   

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
Foto: Jan Erik Kofoed

Prestene hadde like brede glis som pave Frans da de kjørte ut fra Strandveien Auto i Trondheim. På rekke og rad sto de grønne «Laudato si»-bilene og vitnet om en Kirke som tenker på fremtiden.

– Valget å kjøpe grønne biler var egentlig ganske enkelt, sier stiftsøkonom Per Albert Vold. Han trekker frem flere fordeler ved siden av null utslipp av klimagassen CO2:

– Rabatt på fergebilletter, redusert bomavgift og årsavgift. Å kjøpe el-bil er fremdeles veldig gunstig økonomisk. Vi er opptatt av å drive rasjonelt, og da drar vi gjerne nytte av myndighetenes incentiver for å kjøpe el-bil.

 – Er dette et miljø-statement fra stiftet?

– Ja, i høyeste grad! Vi bytter ut vår gamle, fossile bilpar av bensin-/dieselbiler med nye el-bilder. Det er et signal om at vi tar miljøutfordringene på alvor, spesielt siden vi holder til i bynære områder, sier Vold.

Han tenker på at eksosutslipp fra fossile biler blant annet består av gasser, partikler og vandige kjemikalier, som for eksempel danner høy-reaktive oksygenforbindelser, såkalte oksygenradikaler, i kroppen. De kan føre til betennelser både i lungene og kroppens blodsirkulasjon, som igjen øker faren for KOLS-forverringer, astmaanfall hos lungesyke og akutt hjerte- og karsykdom. Avfallsstoffer fra diesel kan også arvestoffet, DNA, og øke kreftrisikoen.

GRØNT ER SKJØNT: Ikke bare er bilene miljøvennlige, stiftet sparer også penger på dem, forklarer stiftsøkonom Per Albert Vold.

– Hvorfor falt valget på Hyuandai Kona Electric?

– I fjor høst satte vi ned en arbeidsgruppe av tre prester. Oppgaven var å gå igjennom aktuelle bilmodeller, som kunne passe vårt behov. Overraskende nok kom nettopp denne høyt opp på listen: Den ser fin og snerten ut, har passe størrelse, er en liten SUV, tar seg godt frem under alle slags vær- og føreforhold, har en kraftig og rask motor på 204 hk – og i TILLEGG er den elektrisk, tenk det, utbryter økonomen.

Prestenes nye Kona har en rekkevidde på ca. 480 km, noe som er viktig siden de kjører mye rundt i sine sogn. Prismessig er den også gunstig.

– Og så har den alle mulige nye sikkerhets- og assistentfunksjoner. Det er viktig for oss; vi er ikke bare glad i miljøet – vi vil ta vare på prestene våre også!

På tur med Kona

Man kan se det på bildene; det er glade prester som kjører sine nye doninger ut for en premieretur.

– Prestene ser ut som de er: meget fornøyd med en splitter ny bil! Ikke minst er modellen meget god å kjøre. Kjørekomfort er ikke å kimse av når man skal kjøre mye og langt, sier Vold og vedgår:

– Noen syntes nok dessuten at det er litt morsomt at bilen heter Kona … og det gjorde de et lite nummer av, sier en fornøyd stiftsøkonom. Vold forteller at bilkjøpet ble avsluttet med en hyggelig fellesmiddag for prestene i menighetshusets atrium på kvelden.

 Prestene i Trondheim stiftet er mye på veien. Bilene blir i så måte nesten et reservekontor.

 

VELSIGNET FERD: Biskop Erik Varden velsignet bilene og ba for prestene utenfor St. OIav domkirke, etterpå fulgte middag for prestene i St. Olav katolske domsogns menighetssal.

– Hvor mye kjører de, egentlig?

– Prestene i stiftet kjører ganske mye; de feirer messe rundt om i hele Møre og Romsdal – og i hele Stor-Trøndelag, fra Oppdal og Røros i syd helt opp til Rørvik på grensen til Nordland i nord, opplyser Vold og forteller at én av bilene som nå er faset ut, hadde gått nesten 300 000 km. Den var fra 2014.

 – Etter at bilene hadde blitt overlevert ble de velsignet av biskop Erik Varden. Er det for å få rabatt på forsikringen?

– Iallfall er bilene nå godt forsikret med gode rabatter både på det verdslige plan, gjennom Knif Trygghet Forsikring, og ikke minst på det åndelige plan: Da bruker biskop Erik Varden, som forsikrer bilene gjennom velsignelse og bønn for våre prester, bekrefter Vold.

Han oppfordrer også andre bilinnkjøpere i Kirken til å følge Trondheim stifts grønne eksempel:  

– Jeg vil så absolutt oppfordre andre i Kirken til å gjøre det samme! Vi har nå byttet ut seks biler og to nye står på trappene i løpet av 2022, sier stiftsøkonom Vold, som også benytter anledningen til å takke Bonifatiuswerk for støtten til kjøp av nye biler.

– Uten deres utrettelige støtte, bistand og hjelp hadde heller ikke dette vært mulig

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Her er stiftets nye bilpark: