Bispevigsel i Trondheim: – Vi håper på det beste og planlegger utfra det!

Stiftsadministrasjonen er i full gang med planlegging av bispevigsel 3. oktober

NULL STRESS: I Trondheim stift er de ikke urolig for det forestående storarrangementet: – Vi var igjennom et meget stort og omfattende arrangement i 2016 da vår nye domkirke ble vigslet. Dette lærte vi mye av, sier Per Albert Vold, stiftets økonom. Foto: Jan Erik Kofoed

Under normale omstendigheter ville hundrevis av troende og gjester ankommet Trondheim for å delta på høstens bispevigsel av biskop-elekt Erik Varden. Nå venter økonom Per Albert Vold og resten av stiftsadministrasjonen spent på om myndighetene endrer koronatiltakene, slik at flere enn 200 får slippe inn i Nidarosdomen.  

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

Endelig er det klart at det blir bispevigsel i Hellig Olavs by, når og hvor biskop-elekt Erik Varden skal ordineres. Det som tegnet til å bli en ordinær sommer med olsok-planlegging, ble plutselig noe helt annet for Trondheim stifts ansatte. Det vipper ikke sindige trøndere av pinnen, tvert om: Nå står de på pinne for at den historiske hendelsen skal bli verdig og vakker.

– Ja, nå er det klart for bispevigsel i Trondheim stift!  Den vil finne sted i Nidarosdomen lørdag 3. oktober 2020 kl. 11.00. Det er den første katolske bispevigsel i domen siden reformasjonen, så dette blir også en historisk hendelse, itillegg til at vi etter mange år får vår egen biskop igjen. Det føles bare flott – hele Midt-Norge og alle her i stiftet gleder seg, forteller stiftsøkonom Per Albert Vold.

Ta kontakt per e-post

Interessen for bispevigselen er stor, og mange henvender seg til både katolsk.no og stiftet for informasjon. Har du spørsmål, benytt e-postadressen bispevigsel.trondheim@katolsk.no, lyder oppfordringen fra Trondheim stift.

– Hva er din viktigste beskjed til dem som ønsker å delta på vigslingen i Nidarosdomen? 

– Den viktigste beskjeden vi kan gi herifra er å følge med på katolsk.no. Vi vil oppdatere jevnlig der når det gjeler hvor mange som kan samles til feiring av vår nye biskop, hvordan myndighetenes koronatiltak påvirker arrangementet og overnattingstilbud, sier Per Albert Vold.

Han ønsker at så mange som mulig får delta, men regner med at vi også i oktober vil være underlagt restriksjoner pga. fare for koronasmitte. Per 15. juli er grensen for antall deltagere på bispevigselen i Nidarosdomen satt til 200. Dersom smitteutviklingen forblir positiv, er det mulig at grensen økes til 500. 

– Vi håper på det beste og planlegger utfra det!

Det tar naturligvis tid å organisere vigselen i Nidarosdomen 3. oktober, men stiftsøkonomen bedyrer at de har kontroll:   

– Vi er i full gang med organiseringen av seremonien, liturgi og musikk. Alle brikkene er ikke falt på plass ennå, så detaljene må vi komme tilbake til litt senere. 

HISTORISK BISPEVIELSE: Biskop-elekt Varden blir viet i Nidarosdomen lørdag 3. oktober. Det er første gang siden reformasjonen at en katolsk biskop blir viet i den tidligere metropolitankirke, altså erkebiskopens kirke.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

NY BISKOP-PRELAT: Biskop Bernt I. Eidsvig kunngjorde 1. oktober 2019 kl. 12.15 i St. Olav domkirke, Trondheim, at abbed Erik Varden O.C.S.O. er utnevnt til ny biskop-prelat av Trondheim. Foto: Jan Erik Kofoed
Drar veksler på kirkevigselen

En bispevigsel er et svært arrangement med hundrevis av involverte – og Kirken har ikke vigslet en biskop i Nidarosdomen siden reformasjonen. Her er med andre ord mange gode grunner for arrangøren til å engste seg.  

– Egentlig er jeg ikke så veldig bekymret, selv om dette er et veldig stort arrangement og en historisk begivenhet. Vi var igjennom et meget stort og omfattende arrangement i 2016 da vår nye domkirke ble vigslet. Dette lærte vi mye av. Nå drar vi selvsagt nå veksler på den erfaringen, sier Vold.

Rammeverket om bispevigselen ligner altså på kirkevigselen av St. Olav domkirke i 2016, men innholdet er selvsagt et annet.

– Det eneste som gjør meg urolig, er koronapandemien: Smittevernsrestriksjoner kan føre til at vi ikke får mulighet til å ta imot alle som ønsker å komme til Trondheim for å overvære vigslingen.

 

Tror på stifts-løft

Siden april 2009 har biskop av Oslo Bernt I. Eidsvig vært apostolisk administrator av Trondheim stift. I oktober overlater stiftet til biskop-prelat Varden med eget sete i Trondheim. I sin kunngjøring av bispeutnevnelsen 1. oktober 2019 beskrev biskop Eidsvig biskop-elekt Varden slik: «Han er omsorgsfull, lærd og rettferdig.»

– Jeg gleder meg til at vi får vår egen biskop og at fr. Erik Varden ble valgt. Jeg håper og tror at det vil løfte stiftets utvikling i årene fremover. Vi har allerede to cistercienserkloster, som er biskop-elekts orden, i Midt-Norge, så ringen er på et vis sluttet, sier Vold.

Ønsker du å overnatte i Trondheim under bispevigselen?

  • Sjekk Birgittasøstrenes vennlige gjestehus på Tiller. For mer informasjon, klikk deg inn på deres nettside
  • Nidaros pilegrimsgård ligger rett bak Nidarosdomen og bare få minutters gange fra St. Olav domkirke (bildet t.h.). Du finner mer informasjon her.

 

St. Olav domkirke i Trondheim
Om biskop-elekt Erik Varden O.C.S.O.
  • Født 13. mai 1974, kommer fra Degernes i Østfold.

  • Juni 1993: Opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap av daværende Dom Markus Bernt I. Eidsvig (nå biskop av Oslo katolske bispedømme) i Klosterneuburg.

  • Doktorgrad i kirkehistorie fra St. John’s College, Cambridge.

  • April 2002: Trådte inn i Mount Saint Bernard Abbey, England (Cistercienserne). Ikledt 15. oktober samme år.

  • Juli 2011: Presteviet i Mount Saint Bernard Abbey av biskop McMahon.

  • April 2015: Valgt til abbed for Mount Saint Bernard Abbey.

  • September 2019 (offentliggjort 1. oktober 2019): Utnevnt til biskop i Trondheim stift av pave Frans, som etterfølger til apostolisk administrator mgr. Bernt I. Eidsvig Can.Reg.

  • Alle henvendelser vedr. bispevigselen (unntatt mediehenvendelser) sendes til: bispevigsel.trondheim@katolsk.no

TILBAKE TIL OLAVS BY: For en fullsatt menighetssal holdt biskop-elekt Erik Varden Olsokforedraget 2018.

Alle henvendelser vedr. bispevigselen (unntatt mediehenvendelser) sendes til: bispevigsel.trondheim@katolsk.no

Kilde, Katolsk.no: https://www.katolsk.no/nyheter/2020/07/bispevigsel-i-trondheim-2013-vi-haper-pa-det-beste-og-planlegger-utfra-det